Om mig

Jag föddes den 26 februari 1943 då världen var i krig, Sverkerdet mest förödande, dödande krig mänskligheten upplevt. Danmark och Norge var ockuperade, skulle Hitler ta Sverige också? Eller kunde ett anfall komma från öster, från Sovjetunionen? Som så många andra män var pappa inkallad, han var chef för en grupp som ansvarade för en luftvärnskanon på Kastellholmen.

Jag växte upp i ett egnahem i Tallkrogen, med en pappa som var folkskollärare och en mamma som var hemmafru – gifta kvinnor var oftast det på fyrtio- och femtiotalen. Särskilt om de hade flera barn och jag har två bröder, fyra respektive sex år äldre än jag.

Tog studenten i Gubbängens gymnasium och efter lumpen och ett år på bank lyckades jag komma in på Handels. Hade träffat Malin i skolan och vi gifte oss och köpte ett litet hus i Bromma efter att ha bott i ett antal andrahandslägenheter under flera år. Då, i början av sjuttiotalet, jobbade jag på Vattenfall. Vi fick två barn, David och Kaisa. David, som min bok Den Trettonde Messias är dedicerad till, dog 1998. Malin och jag skilde oss 1986.

1978 flyttade jag från Vattenfalls ekonomiavdelning till Forsmarks Kraftgrupp AB, där jag som finanschef ägnade mig åt att låna ihop de miljarder som behövdes för att bygga kärnkraftverket. 1986 flyttade jag till Nordstjernans finansavdelning, som dock snart överfördes till NCC,  koncernens nya huvudföretag. Därifrån blev jag rekryterad till Stockholms stad som stadskassör. Det jobbet höll på att ta livet av mig så jag sa upp mig och 1996 övergick jag till att bli konsult i mitt eget företag, Snidare Konsult AB. Där har jag arbetat med bl a finansiering av bostadsbolag och på 2000-talet mest som underkonsult till Sweco, i förstudier om dagvatten och sophantering i länder som El Salvador, Honduras, Tadjikistan, Georgien och Maldiverna.

Från 1986 till 2012 levde jag ihop med Ewa. Under större delen av den tiden bodde vi på Vindö, odlade biodynamiskt och hade höns.

Idag bor jag tillsammans med min fru och livskamrat Susanne i Hässelby strand och på sommarställe på Smidö i Bro. Vi seglar, paddlar, dansar och reser ihop. Jag får också tid till fortsatt skrivande.

Läs den DN-artikel som Jan Kantor skrev om mig i DN i januari 1987. (Har en egen flik.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *