Skrivarkryssning del I

Torbjörn Flygt

Har skrivit sju romaner och två barnböcker.  Han slog igenom med ”Underdog” 2001, den senaste romanen är ”Var man” som kom ut i april 2013.

Torbjörn berättade om de tekniker och metoder han använder i sitt skrivande. Som ekonomutbildad gjorde han tidigt en SWOT-analys av sina förmågor (SWOT – Strengths, Weaknesses, Oppurtunities, Threats):

Dialog                                

Naturskildringar                 +

Personporträtt                     +

Stämningar                         ?

osv.

De starka sidorna kan ”täcka” de svaga. Torbjörn sade själv att det var en medioker metod, men att den fungerade.

Författare tränar inte som andra konstnärer (tex musiker) utan tävlar hela tiden, dvs skriver för att publicera. Varför? Öva dig!

Genombrottet Underdog skrev han efter att ha gått en kurs i litterär gestaltning. Handlingen i den utspelar sig under tio år, sjuttiotalet, så Torbjörn gjorde ett schema med tio år och noterade vad som hände i samhället då, varje månad under de tio åren: filmer, böcker, sporthändelser – allt som hände som kunde vara av betydelse för huvudpersonerna. Detta för att få in ”övertext”, skapa trovärdigt sammanhang.

Författaren Stewe Claeson, lärare på kursen i litterär gestaltning: Läsaren måste inte veta allt om dina gestalter, men du måste veta det.

Torbjörn gjorde en ny tidslinje, där han ritade in när under berättelsen de olika personerna var viktiga och underströk att varje kapitel måste ha en funktion i helheten! Även de olika delberättelsernas dramatiska kurvor ritade han upp i diagramform, för att få hela historien på plats schematiskt.

Sen, påpekade han, ändras förstås planen ibland, revideras efterhand. Och då dokumenterar han de ändringarna. Han har också en skrivdagbok, antecknar varje dag vad han skrivit och sina funderingar om det: Passar den här texten här? Skall jag flytta/ändra något?

Hur gör han om kör fast? Han förebygger det genom att spara de bästa avsnitten (de roligaste att skriva) till de tillfällen han kört fast. Det sista han skriver är första kapitlet och det allra, allra sista, är första meningen.

Varje kapitel är en berättelse – med driv mot helheten.

Monika Fagerholm

Finlandssvensk litteraturvetare och författare (sex romaner, den senaste Lola uppochner, 2012).

Hon inledde med: ”Det finns inte ett sätt att skriva, det finns tusen sätt” och ”Gå till det som bränner”.

Litteratur handlar inte om perspektiv, språk, ord… utan om liv. Vad är det som bränner för mig? Det bränner också för dig! Det är dit vi ska.

Försök – gör misstag, hitta vad som passar dig – håll sedan fast vid det, oavsett vad andra säger. Om du skriver en roman på tre veckor eller fem år – det spelar ingen roll. Det enda som spelar roll är vad som finns där sen, när du är klar.

Hon betonade KAOS-energins betydelse för skrivandet. Skrivarlivet handlar om att SE: var uppmärksam på vad som händer runtomkring dig.

Litteraturanalys riskerar att missa skrivandets/rörelsens energi. Ta bort de färdiga formaten ur huvudet, lär dig att se, också små detaljer. Den skapande processen är en rörelse framåt. Tänk inte text, tänk värld. Text är horisontell, på papper – skapa space, utrymme. Få ord på det  som det inte finns ord på.

Monika ritade en modell, ”tre C”, (eller k)

C för Craft, hantverk: teknik, form, språkbehandling, skriva varje dag

C för Creativity (möjlighetsinställning till livet) – var bränner berättelsen för mig?

C för Chaos: dina visioner

”Moving with the vision” – röra sig med kaos-energin, vara vild, våga sig på övertext – sedan kan man stryka ner, men börja inte för tidigt med det.

Tänk inte på att skriva, gör som med meditation – gå in och gör det.

Samla på det som bränner – Skatmodellen: tänk att du är som en skata, som samlar på det som blänker. Allt i skapandeprocessen handlar om ENERGI.

 

Man kan inte göra allt på en gång, gör en energifördelning. Dela upp processen i hanterbara delar (ett av tusen sätt?):

1. Skriv råmanus, berättelsen från början till slut. Kanske mål med x sidor per dag. Intensivt!

2. Gör synopsis! Dramatik är en psykologisk struktur.

3. Undersök vad du gjort genom att skriva om det, för att komma underfund med vad du skrivit i råmanus.

4. Sen är det dags att ta itu med språk, struktur, perspektiv…

När är det färdigt? När vi själva till 100% kan stå för vad vi gjort, när vår värld finns där för oss. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *